Pohjois-Kymenlaakson Autoteknillinen Yhdistys ry

Tapahtumat 2011

9.12.2011 - PKATY PIKKUJOULUT - "KATSASTUS"

Yhdistys vietti Pikkujoulujuhlaa hauskan ja hyvin toteutetun teatteriesityksen merkeissä. Kuusankosken teatteri esitti Joni Skiftesvikin novellin perustuvan, ja väljästi autoiluunkin liittyvän näytelmän "Katsastus". Esityksen väliajalla nautimme kakkukahvit liköörin kera.

29.9.2011 - FORTE- TUOTE-ESITTELY (RASKONE KOUVOLAN TILOISSA)

Mielenkiintoisessa tuote-esittelyssä testattiin FORTE- tuotteita suorittamalla noin 190 000 km ajetulle Toyota Avensikselle moottorin voitelujärjestelmän tehopuhdistus. Tehopuhdistus oli suoritettava koska järjestelmälle ei ole aikaisemmin suoritettu minkäänlaista puhdistavaa käsittelyä normaaleja öljynvaihtoja lukuunottamatta.

Ennen käsittelyn aloittamista autolle suoritettiin pakokaasutesti, jotta saatoime todentaa puhdistuksen vaikutuksen. Testilaite antoi tuloksen 1,84.

Käsittelyn aluksi moottoriin lisättiin FORTE- Motor Flush puhdistusainetta noin 20% voiteluainemäärästä. Moottorin annettiin käydä ohjeen mukaan noin 45 minuuttia, jonka jälkeen öljy laskettiin pois. Todella juoksevan öljyn ja puhdistusaineen seoksen valutus kestikin kohtuullisen kauan, mikä johtuu juuri puhdistusaineen epäouhtauskia irrottavista ominaisuuksista. Kun öljyt oli valuteltu ja suodatin vaihdettu, laitettiin koneeseen uudet öljyt sekä annos FORTE- Top End Treatment'a, joka mm. poistaa venttiilien ohjaimissa haittaavaa lakkamaista karstaa. Polttoainen säiliöön lisättiin annos FORTE- Diesel Fuel Conditioneria. Ennen vertailevaa mittausta autolla ajettiin lyhyehkö lenkki, jotta puhdistukäytön aikana pakoputkistoon kertynyt noki saatiin puhallettua pois.

Käsittelyn ja ajolenkin jälkeen testitulos oli selkeästi parempi: 1,05.

T. Lilja esittelemässä FORTE- tuotteita

14.9.2011 - PONSSE KOUVOLA

Syyskuun vierailukohteena oli metsäkonevalmistaja PONSSE:n Kouvolan toimipiste. Vierailun alkajaisiksi saimme tutustua Ponsse-konsernin historiaan, toimintaan ja tuoteperheeseen. Yritysesittely järjestettiin toimipisteen koulutustilassa, jossa oli myös esillä varsin mielenkiintoinen metsäkone-simulaattori. SImulaattoriin oli rakennettu ohjaamo autenttisine hallintalaitteineen sekä "aitoa" konetta vastaava sähköjärjestelmä yksiköineen. Luonnollisesti hydrauliikkaa ei oltu toteutetettu soleboidiventtiileitä pidemmälle.

Yritysesittelyn päätteeksi ja ennen korjamotiloihin tutustumista nautimme mainiot sämpylä- kahvit.

Korjaamotiloihin tutustuminen oli erityisen antoisaa. Raskaan erikoskaluston korjaamot ovat aina oma lukunsa. Korjaamohallin lay-out vastasi useine siltanostureineen vasrin hyvin huollettavan kaluston vaatimuksiin. Myös nykyisiä tietokoneohjattuja järjestelmiä varten löytyi oma työhuoneensa tarpeellisine laitteineen.

Tutustuessammme varaosapuoleen sekä myymälätiloihin keskustelimme paljon Ponssen toimipisteiden välisestä yhteistyöstä mm. varaosalogistiikan saralla. Periaatteessa missä toimipisteessä tahansa oleva varaosa on minkä tahansa toimipisteen saatavissa, ja asiakkaan kannalta kohtuullisen nopeasti.

26.8.2011 - AUTO-BERNER KOUVOLA

Kesätauon jälkeen PKATY:n toiminta jatkui syksyn ensimmäisellä yritysvierailulla. Vierailun kohteena oli tällä kertaa Auto-Berner Kouvola.

Kahvien ja sämpylöiden jälkeen meille esiteltiin Auto-Bernerin edustamien merkkien VolksWagenin, Seat´n ja Audin uusimpia automalleja.

Autoesittelyjen jälkeen pääsimme tutustumaan varaosahuoltoon sekä korjaamoon.

Uusi VW Tiguan

21.5.2011 - PKATY KEVÄTRETKI BILTEMAAN

Yhdistyksen kevätretki starttasi Kouvolan Matkakeskuksesta ilmoitetun aikataulun mukaisesti. Ennen Tikkurilaa nautittiin aamukavit Pukaron Paronissa.

Perilä kauppias Perttu Sihvola otti vieraat vastaan ja esitteli BILTEMAn historiaa ja yritysideaa kahvin ja pullan kera. Mielenkiintoisen yritysesittelyn ja keskustelujen jälkeen oli noin tunti aikaa shoppailla kaikenlaista tarpeellista, mitä BILTEMAsta ikinä löytyykin.

Kauppias Perttu Sihvola ja PKATY:n jäseniä

BILTEMAsta matka jatkui nopean laounastauon kautta erään Etelä-Suomalaisen sotilasajoneuvoharrastajan tiluksille. Paikan päällä tutustuimme muutamiin mielenkiintoisiin kotimaista ja ulkomaista alkuperää oleviin sotilasajoneuvoihin.

Telavetäjä ATS-59 keväisellä pellolla

Paluumatkalla poikkesimme vielä idylisessä Rutumin kartanossa, jossa meille oli katettu iltapäiväkahvi kaikkine mainioine lisukkeineen.

Suosivassa säässä suoritettu ja kaikin puolin mukava retki päättyi suunnitelman mukaisesti lähtöpaikkaan, eli Kuovolan Matkakeskukseen.

 

19.4.2011 - A-KATSASTUS KOUVOLA

Huhtikuun vierailuun A-Katsastus Oy:n Kouvolan toimipisteelle osallistui 18 jäsentä. Vierailun isäntänä toimi katsastusaseman päällikkö Jussi Seppälä.

Kun kahvi ja pulla oli saatu jakoon, aloitti Jussi lyhyellä yritysesittelyllä koskien A-katsastus Oy:tä. Kouvolan lähialueella A-katsastuksella on viisi toimipaikkaa. Kokonaisuutena katsastustoimipaikkojen määrä on moninkertaistunut siitä alkaen kun katsastustoiminta lakkasi olemasta valtion monopoli. Toimipisteiden lukumäärän lisääntyminen näkyy myös vuosittain katsastettavien autojen määrässä; kun Kouvolan toimipisteessä katsastettiin kiireisimpänä vuonna noin 37 000 autoa, vuonna 2010 vain noin 10 000.

Jussin seuraava aihe käsitteli ajoneuvojen valoja koskevia sääntöjä. Voimaan tulleiden sääntöjen ja uusien hyväksyntöjen myötä monet sellaiset valot tai laitteet jotka vielä taannoin olivat Suomessa kiellettyjä, ovat nyt sallittuja (ainakin uusissa autoissa). Esimerkiksi automaattinen valojen vaihtaja, kulmavalot ja kääntymisvalot saavat autossa olla, jos ne ovat E-hyväksyttyjä. XENON-muutossarjan asentamisesta ja hyväksymisestä saatiin myös tietoa. Tässä yhteydessä ei ole tarkoituksenmukaista asiasta kirjoittaa sen enempää, mutta lyhyesti todettakoon, että ennen sarjan hankintaa kannattaa perehtyämitä saa asentaa ja minkälaiseen autoon, jos aikoo auton katsastaa.

Illan tietoiskun viimeinen osuus käsitteli ajo-oikeuksia sekä ammattipätevyyskoulutusta. Ajo-oikeuksista mainittakoon että C-ajokortin omaava ajoneuvoja korjaava ja huoltava henkilö voi suorittaa huoltoon tai korjaukseen liittyvän siirto- tai koeajon D- tai E-luokan ajoneuvolla. Luonnollisestikaan tällaisen ajon yhtyedessä ei saa kuljettaa matkustajia tai kuormaa.

Voimaan tulleiden ammattipätevyysvaatimusten mukaan tällä hetkellä ammattiliikenteessä  toimiva henkilö, jolla ei le ammattipätevyyskoulutusta ("vanhalla kortilla ajava") saa jatkaa ajamista henkilöliikenteessä 10.9.2013 ja tavaraliikenteessä 10.9.2014. Hänen tulee kuitenkin suorittaa ammattipätevyyskoulutuksen jatkokoulutus (kesto 35 tuntia) mainittuun päivämäärään mennessä, jos aikoo ajaa rekkaa tai bussia työkseen vielä 11.9. 2013/2014 ja sen jälkeen. Tämän jälkeen sama koulutus on uusittava viiden vuoden välein.

 

10.3.2011 - KIITOKORI Oy KAUSALA

Maaliskuun vierailukohteenamme oli Kausalassa toimiva Kiitokori Oy. Vierailun alkajaisiksi saimme kuulla mielenkiintoisen ja hyvin käytännönläheisen yritysesittelyn samalla kun nautimme isäntämme tarjoamat pulla-kahvit.

Kahvien jälkeen pääsimme tutustumaan lähemmin yrityksen toimintaan alkaen suunnittelusta aina valmiisiin tuotteisiin.

Kuvassa lentokentillä käytettävä jäänestoaineen ruiskutusajoneuvo

Vekaranjärven Sotilaskodin uusi sotilaskotiauto